Η δραχμή δεν είναι στόχος αλλά το μέσο για την ανόρθωση της χώρας

Τρί, 15/12/2015 - 11:00

Το υπερτιμημένο, σκληρό ευρώ, σε συνδυασμό με την πολιτική της αυστηρής και αντιαναπτυξιακής λιτότητας στην οποία επιμένει το Βερολίνο, ευθύνεται για την περιδίνηση ύφεσης και φτώχειας των χωρών της νότιας κυρίως ευρωζώνης. Αλλά και για το γεγονός ότι ολόκληρη η ευρωζώνη, βρίσκεται στον πυθμένα της παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης. Η απαλλαγή από το μνημόνιο, η έξοδος από την κρίση, η ανάταξη της ελληνικής οικονομίας, αυτή η ίδια η ύπαρξη της χώρας, δεν μπορούν να γίνουν παρά μόνο με τη συγκροτημένη μετάβαση στη δραχμή. Η υπόθεση ότι το Μνημόνιο μπορεί να ανατραπεί χωρίς απαλλαγή από το καταστροφικό ευρώ, είναι ένα πολιτικάντικο ψέμα. Το ευρώ είναι απόλυτα αλληλένδετο με το μνημόνιο και τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία, που δεν έχει τέλος.

Αν το ευρώ είναι ταμπού, τότε και το μνημόνιο είναι ταμπού. Η διάλυση του κοινωνικού κράτους, η εξόντωση των συντάξεων, των μισθών, των γεωργοκτηνοτρόφων, των ελληνικών επιχειρήσεων, η υπέρπτηση της ανεργίας, η ρήψη των ΑΜΕΑ στον Καιάδα, το ξεπούλημα της χώρας, με την παράδοση των τραπεζών, των κόκκινων δανείων, των σπιτιών, του ΤΑΙΠΕΔ και ότι άλλο συνολικής αξίας εκατοντάδων δις, οφείλεται σε ένα κεντρικό αίτιο. Στην προσήλωση  των κυβερνώντων στη θρησκοληψία του «πάση θυσία στο ευρώ» που αποτελεί την άλλη όψη του  Θατσερικού δόγματος  της ΤΙΝΑ ( There Is No Alternative-Δεν Υπάρχει Εναλλακτική). Αυτή η θρησκόληπτη εμμονή οδηγεί στο αναπόφευκτο. Σε συνεχείς υποχωρήσεις που επιβάλλουν οι δανειστές, ανοιγοκλείνοντας ανάλογα την κάνουλα της ρευστότητας σε ευρώ.

Όταν οι κυβερνώντες δείξουν, αν δείξουν, δυσανεξία και καθυστέρηση σε κάποιο από τα σκληρά μέτρα που απαιτούν οι δανειστές, τότε κλείνει η στρόφιγγα. Και ανοίγει όταν η κυβέρνηση υποχωρήσει. Στην πραγματικότητα δεν υφίσταται διαπραγμάτευση αλλά μια κατάσταση συνεχούς  ικεσίας  από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης για τον κατά το δυνατό περιορισμό ή αναβολή επιβολής ακραίων μέτρων. Κανένα παζάρι δεν μπορεί να γίνει όταν ο ένας από τους δύο διαπραγματευόμενους εξαρτάται απόλυτα από τον άλλο. Όταν δηλ. δεν έχει εναλλακτική λύση. Κάθε φορά που οι δανειστές απειλούν ότι θα καθυστερήσουν ή δε θα  καταβάλλουν τη δόση, η ελληνική πλευρά πέφτει στα γόνατα. Οι δανειστές παραγγέλλουν τη μουσική και εμείς χορεύουμε σαν τη νηστική αρκούδα. Είναι περισσότερο από σαφές ότι, αυτός ο δρόμος οδηγεί στην καταστροφή.

Σήμερα, ύστερα από επτά χρόνια συνεχόμενης  και απέραντης φτωχοποίησης της χώρας μέσα στον «παράδεισο της ευρωζώνης», οφείλουμε επιτέλους να απαλλαγούμε από τις ανίερες, ατεκμηρίωτες, γελοίες φοβίες με τις οποίες μας βομβαρδίζει συστηματικά και σαρωτικά το κατεστημένο υπέρ του ευρώ και κατά της δραχμής. Το εθνικό νόμισμα από αρχαιοτάτων χρόνων υπήρξε η βάση της εθνικής ανεξαρτησίας και ανάπτυξης των κρατώ.

Σήμερα, από το σύνολο των 243 κρατών που υπάρχουν διεθνώς, μόνο τα 19 κράτη της ευρωζώνης  και ορισμένα εξαρτώμενα σε αποικιακό ή ημιαποικιακό καθεστώς κυρίως από τις ΗΠΑ, τη Μ.Βρετανία, Γαλλία, κλπ., χρησιμοποιούν κοινό νόμισμα. Και υπενθυμίζεται εδώ ότι στο παρελθόν, η πρόσδεση νομισμάτων στον κανόνα του χρυσού ( gold standard ) είχαν απογοητευτική κατάληξη. Σήμερα, το κίνημα του ευρωσκεπτικισμού ενάντια στη γερμανοποίηση της Ευρώπης, επεκτείνεται σήμερα σαρωτικά. Μεγάλες χώρες όπως η Γαλλία και η Ιταλία και όχι μόνο, βρίσκονται στα πρόθυρα της εξόδου από την ευρωζώνη.

Για την ίδια επιλογή μας συμβουλεύουν οι περισσότεροι διαπρεπείς οικονομολόγοι και αναλυτές όλων των πολιτικών αποχρώσεων. Οι προτάσεις μας για φιλικό και συγκροτημένο Grexit αποτελούν εφικτό στόχο που έχουμε επεξεργαστεί και τεκμηριώσει με μελέτες, δημοσιεύσεις, βιβλία, άρθρα κλπ και μπορεί να αναζητηθούν στις ιστοσελίδες μας www.drachmi5.gr και www.odosdrachmis.com, www.theodore-katsanevas.blogspot.com και ειδικότερα  στο τελευταίο βιβλίο  «Η μετάβαση στη δραχμή».  Η  πρότασή μας για προσφυγή στο εθνικό μας νόμισμα, δεν αποτελεί ιδεοληψία ή αυτόνομο στόχο αλλά το κεντρικό μέσο για την έξοδο από την κρίση, από τη σύγχρονη ελληνική τραγωδία που δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν ο ελληνικός λαός με το εθνικό του νόμισμα. Γιατί καλό θα είναι να θυμηθούμε πως ζούσαμε με τη δραχμή και πως ζούμε σήμερα με το ευρώ.

Και να κρίνουμε με τη λογική και όχι με βάση κατευθυνόμενες, πονηρές,  ατεκμηρίωτες θρησκοληψίες. ¨οπως είναι καλό, αντί να διμαρτυρόμαστε, να φροντίσουμε να ανλαψουμε ένα κερί. Και να ενωθούμε αριστεροί,κεντρώοι, δεξιοί για να αποτινάξουμε την ευρωκατοχή. Εμείς είμαστε εδώ χωρίς αρχηγιλίκια και προαπαιτούμενα. Η μόνη μας αγωνία και προσδοκία είναι η παελευθέρωση και σωτηρία της πατρίδας. Όσοι σκέφτεστε στην ίδια γραμμή ελάτε σε επαφή μαζί μας. Σας περιμένουμε.( thkatasnevas@gmail.com,jk@adnet.com.gr, stavros.tsichlakis@gmail.com, 210-5228000)