Η κ. ΜΕΡΚΕΛ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΠΕΤΑΞΕΙ ΣΤΟΝ ΚΑΛΑΘΟ ΤΩΝ ΑΧΡΗΣΤΩΝ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΒΟΥΛΗΣΗ

Τετ, 21/01/2015 - 15:00

«Δεύτερες εκλογές δεν θα χρειαστεί σε καμία περίπτωση να υπάρξουν και δεν θα υπάρξουν», διαμηνύει ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ στη Β’ Πειραιά Παναγιώτης Λαφαζάνης εκφράζοντας την πεποίθηση ότι ο «ΣΥΡΙΖΑ  θα έχει στις 26 Γενάρη πάνω, ίσως αρκετά πάνω, από 150 βουλευτές». Σε συνέντευξη του στην κυριακάτικη kontranews, -και με ορίζοντα τη διαπραγμάτευση με τους δανειστές  -ξεκαθαρίζει πως «καμία κ.Μέρκελ θα μπορέσει εύκολα να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τη λαϊκή βούληση». Απαντώντας τέλος, στο αν η συνεργασία με την Ραχήλ Μακρή απέδωσε καρπούς , ο κ.Λαφαζάνης αρκείται στο να πει πως «Κανένα μεμονωμένο πρόσωπο δεν μπορεί να προσκομίσει οφέλη σε ένα κόμμα έξω από τη συνολική και συλλογική παρουσία και δραστηριότητα του».

 *Σε μία εβδομάδα από σήμερα ανοίγουν οι κάλπες. Εάν δεν επιτύχετε αυτοδυναμία- και με δεδομένο κ. Λαφαζάνη ότι δεν συνεργάζεστε με τις υπόλοιπες «μνημονιακές δυνάμεις» και το ΚΚΕ απάντησε ήδη αρνητικά, αυτό σημαίνει ότι θα πάμε σε δεύτερες κάλπες;

Σας διαβεβαιώ ότι ένα μεγάλο λαϊκό ρεύμα ποικίλων πολιτικών προελεύσεων, που μέρα με τη μέρα διογκώνεται, θα δώσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία στον ΣΥΡΙΖΑ , η οποία μάλιστα, θα είναι άνετη. Δεύτερες εκλογές δεν θα χρειαστεί σε καμμία περίπτωση να υπάρξουν και δεν θα υπάρξουν, ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει στις 26 Γενάρη πάνω, ίσως αρκετά πάνω, από 150 βουλευτές. Ο ελληνικός λαός έχει αντιληφθεί τα κρίσιμα διλήμματα αυτών των εκλογών και θα δώσει την κοινοβουλευτική δύναμη στο ΣΥΡΙΖΑ να εφαρμόσει πλήρως, χωρίς προσκόμματα, τρικλοποδιές και ερμαφρόδιτες καταστάσεις το ριζοσπαστικό αντιμνημονιακό και προοδευτικό του πρόγραμμα.

*Υιοθετείτε τη θέση του Αλέξη Τσίπρα ότι «δεν υπάρχει δεύτερος δρόμος από το ευρώ;»

Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποσαφηνίσει σε όλους τους τόνους ότι δεν έχει ως επιλογή του την έξοδο από την ευρωζώνη. Επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να φύγει η τρόικα, να ακυρώσουμε μνημόνια και εφαρμοστικούς νόμους, να τελειώνουμε με τη λιτότητα, να διεκδικήσουμε τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και να ακολουθήσουμε νέους προοδευτικούς δρόμους ανασυγκρότησης και ανόρθωσης. Και αυτές τις επιλογές μας, εφόσον τις εγκρίνει ο ελληνικός λαός εμείς θα επιμείνουμε να τις εφαρμόσουμε μέχρι τέλους.

*Τι σας κάνει να πιστεύετε ότι η κ. Μέρκελ δεν θα πει «όχι» σε μία διαπραγμάτευση με τον ΣΥΡΙΖΑ; Έχετε κάποιες διαβεβαιώσεις από το εξωτερικό;

Αν ο ελληνικός λαός στείλει από τις κάλπες ένα στεντόρειο και πανίσχυρο όχι στην τρόικα και στα μνημόνια και ένα μεγάλο ναι στη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και την προοδευτική ανόρθωση της χώρας, δεν νομίζω ότι καμία κ. Μέρκελ θα μπορέσει εύκολα να πετάξει στον κάλαθο των αχρήστων τη λαϊκή βούληση. Η εκτίμηση αυτή δεν προκύπτει από <<διαβεβαιώσεις>> του εξωτερικού αλλά από μια λογική και αντικειμενική προσέγγιση των εξελίξεων. Μετά τις 25 Γενάρη, με μια μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, τίποτα δεν θα είναι όπως πριν.

*Με αφορμή το πρόγραμμα της ΔΕΘ, οι αντίπαλοί σας, σας κατηγορούν ότι «ξαναζούμε το λεφτά υπάρχουν». Είναι έτσι;

Το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) δεν έχει καμία απολύτως σχέση με <<παροχές>> και <<παροχολογία >>πολύ περισσότερο με πελατειακές σχέσεις και εξυπηρετήσεις. Το πρόγραμμα της ΔΕΘ , αντίθετα, επιχειρεί να δώσει τη δυνατότητα επιβίωσης σε όσους οι μνημονιακές πολιτικές έχουν καταδικάσει στην εσχάτη ένδεια, στέρηση , εξαθλίωση και πείνα. Ταυτόχρονα το πρόγραμμα της ΔΕΘ δίνει τη 13η σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους και επαναφέρει τον κατώτατο μισθό στους χαμηλόμισθους, μαζί με τις ελεύθερες Συλλογικές Διαπραγματεύσεις. Οι πόροι για αυτές τις στοιχειώδεις παρεμβάσεις αξιοπρέπειας, όπως έχουμε εξηγήσει, διασφαλίζονται από την κυβέρνηση της Αριστεράς με επίπονη αλλά συγκεκριμένη προσπάθεια. Όλα τούτα είναι προφανές ότι δεν έχουν καμία σχέση με το <<λεφτά υπάρχουν>> του Γ. Παπανδρέου. Το δημόσιο δεν έχει πράγματι λεφτά, αν και λεφτά έχει και πολλά μάλιστα μια ολιγαρχία αυτής της χώρας, τα περισσότερα των οποίων είναι καταχωνιασμένα σε φορολογικούς <<παραδείσους>> και τα οποία θα πρέπει σχεδιασμένα να αναζητηθούν .

*Η διεύρυνση στα ψηφοδέλτιά σας με στελέχη όπως η κ. Μακρή, πιστεύετε ότι θα αποφέρει «καρπούς»;

Καρπούς νομίζω ότι θα αποφέρει, όπως γίνεται πάντα, η συνολική εικόνα των ψηφοδελτίων του ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως οι αρχές, η πολιτική και το πρόγραμμα του. Κανένα μεμονωμένο πρόσωπο δεν μπορεί να προσκομίσει οφέλη σε ένα κόμμα έξω από τη συνολική και συλλογική παρουσία και δραστηριότητα του. Το βέβαιον είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με το σύνολο των αξιόπιστων ψηφοδελτίων του σε πλήρη δράση και με τη δημιουργική προβολή των επιλογών του και των προγραμματικών του κατευθύνσεων κερδίζει συνεχώς όλο και μεγαλύτερο έδαφος στην κοινωνία μας.

Πηγή: «Κυριακάτικη Kontranews»