Το Eurogroup αποτέλειωσε την Ελλάδα

Τετ, 22/06/2016 - 17:31

Παρ' όλο το ξεβράκωμα της ΠΦΑ με το φορομπηχτικό και εισοδηματοκτόνο πολυνομοσχέδιο και το προδοτικό ξεπούλημα της δημοσιας περιουσίας, η πολυαναμενόμενη σύνοδος του Eurogroup, αποτελείωσε τη χώρα μας.  Εκεί αποφασίστηκαν και περαιτέρω μαστιγωτικά μέτρα και παροχή ρευστότητας με το σταγονόμετρο. Αλλά και εμείς ακόμα διαψευστήκαμε. Μέχρι τώρα σε δημοσιεύσεις μας  που ελάχιστοι τις αποδέχονταν,αναφέραμε ότι οι δανειστές απαιτούν από την Ελλάδα ετήσια αποπληρωμή για χρέη της τάξης του 10% του ΑΕΠ, δηλ. 18-19 δις ευρώ. Κάναμε λάθος. Στο Eurogroup αποφασίστηκε ότι ,η Ελλάδα θα πληρώνει το 15% του ΑΕΠ για τόκους και χρεολύσια μέχρι το 2020 και στη συνέχεια 20% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 27 δις στην πρώτη περίπτωση και 36 δις στη δεύτερη ! 

Εννοείται ότι το 95% αν όχι το 100% των δανείων αυτών, θα χρησιμοποιείται για αποπληρωμές παλαιότερων δανείων, σε ένα φαύλο κύκλο συνεχούς μεγέθυνσης του χρέους λόγω της προσθήκης επιτοκίων στα νέα δάνεια. Είναι προφανές ότι όχι μόνο η δική μας, αλλά καμιά χώρα στον κόσμο, ακόμα και οι πλουσιότερες, δεν είναι σε θέση να καταβάλλουν τέτοια δυσθεώρατα ποσά για αποπληρωμές δανείων.

Το Eurogroup παγίωσε επίσης τη γνωστή θέση των δανειστών για υποχρεωτικό πλεόνασμα του κρατικού προϋπολογισμού της τάξης του 3,5% ετησίως, ένα πλεόνασμα που είναι αδιανόητο να επιτευχθεί απο μια χώρα που βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης ύφεσης και οικονομικής παράλυσης. 

Αν υποθέσουμε ότι το 3,5% του πλεονάσματος του κρατικού προϋπολογισμού αντιστοιχεί περίπου στο 2-3% του ΑΕΠ, τότε παραμένει ένα μεγάλο χάσμα από το 2-3% μέχρι τα ποσά του 15% και 20% του ΑΕΠ που πρέπει να πληρώνουμε ετησίως για χρέη. Από που θα βρεθεί η διαφορά; 

Συμπεραίνουμε ότι η διαφορά προβλέπεται να καλυφθεί από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και την αξιοποίηση των μεγάλων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων που λέγεται ότι υπάρχουν στη χώρα μας. Εκτός και αν οι δυνάμεις κατοχής με την εδώ δοσιλογική κυβέρνηση, έχουν κάτι ακόμα χειρότερο στο μυαλό τους.