Θρίαμβος του εθνικού Μετώπου της Λεπέν στη Γαλλία

Δευ, 07/12/2015 - 15:15

Η Ευρώπη αλλάζει αλλά όχι προς το δρόμο της ευρωδουλείας  και δυτικολατρείας των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αλλά προς την ακριβώς αντίθετη κατεύνθυση. Οι ορντινάτσες των Γερμανών στη Γαλλία,οι δήθεν Σοσιαλιστές του Φρανσουά Ολάντ και κατά δεύτερο λόγο, οι αλοπρόσαλοι Ρεπουμπλικάνοι του Σαρκοζί, πάτωσαν στις εκλογές της μεγάλης αυτής χώρας που ανέδειξαν θριαμβεύτρια τη  Μαρί Λεπέν του ευρωσκεπτικιστικιστικού και αντιμεναστευτικού Εθνικού Μετώπου. Με τη Μαρί στον βορρά και την ανεψιά της Μαριόν στο νότο, έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των περιφερειακών εκλογών. Έχουν και οι δύο το επώνυμο Λεπέν και απέσπασαν πάνω από το 40% των ψήφων.

Η Μαρίν Λεπέν κέρδισε με 40,6% την περιφέρεια Νορ-Πα ντε Καλέ-Πικαρδία, στα βορειοδυτικά της χώρας, ένα παραδοσιακό κάστρο της αριστεράς και η Μαριόν Μαρεσάλ-Λεπέν την περιφέρεια «PACA» όπως είναι τα αρχικά της περιφέρειας Προβηγκία-Αλπεις-Κυανή Ακτή, με 41,67%.Η 26χρονη Μαριόν δεν ξεπέρασε μόνο τη θεία, αλλά «συνέτριψε» τον 60χρονο υποψήφιο των Ρεπουμπλικανών, για χρόνια δήμαρχο της Νίκαιας και πρώην υπουργό Κριστιάν Εστροζί, που συγκέντρωσε μόλις το 26,5%.

Τη μόνη ελπίδα των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί, να μην ταπεινωθούν στο δεύτερο γύρο από τα στελέχη της Μαρίν Λεπέν, τους την προσφέρουν οι σοσιαλιστές, αποσυρόμενοι από τρεις συνολικά περιφέρειες: τις προαναφερθείσες δύο αλλά και στα βορειοανατολικά την Αλσατία-Καμπανία-Αρδέννες-Λορένη, όπου προηγείται ο αντιπρόεδρος του Εθνικού Μετώπου Φλοριάν Φιλιπό. Την τελική απόφαση και για την απόσυρση στην τρίτη περιφέρεια, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής των σοσιαλιστών Ζαν-Κριστόφ Καμπαντελίς, μιλώντας μάλιστα για «θυσία» των σοσιαλιστών, αφού θα είναι απόντες από τη ζωή του τόπου τους για 5 έτη.Πλήρης εξαφάνιση δηλαδή των γερμανόφιλου "Σοσιαλισμού" των Ολάντ και ΣΙΑ.

Νικήτρια σε 6 περιφέρειες το Εθνικό Μέτωπο, το Εθνικό Μέτωπο στον πρώτο γύρο, διατηρεί τη δυνατότητα να είναι παρούσα σε όλες τις περιφέρειες στο δεύτερο γύρο, αφού έχει συγκεντρώσει παντού πάνω από το 10%, επιτρέποντας στην Μαρίν Λεπέν να υποστηρίζει ότι το EM είναι πλέον «το πρώτο κόμμα».Το σίγουρο είναι ότι ριζώνει πλέον ένα τριμερές αν όχι διμελές κομματικό σύστημα στην πολιτική ζωή της Γαλλίας, με το δεξιό Εθνικό Μέτωπο, δίπλα στην εναλλακτική δεξιά των Ρεπουμπλικανών του Σαρκοζί και τους Σοσιαλιστές του Ολάντ.

Στο σύνολο της μητροπολιτικής Γαλλίας, το  Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν έλαβε 28,42%, ποσοστό διόμισυ φορές υψηλότερο από το αντίστοιχο 11,42% του πρώτου γύρου που είχε συγκεντρώσει στις περιφερειακές του 2010.Από το 2012 και μετά η πορεία της  υπήρξε εντυπωσιακά ανοδική: στις προεδρικές του 2012 η Μαρίν Λεπέν συγκέντρωσε 17,9%, στις ευρωεκλογές 25%, ποσοστό που ξεπέρασε στις νομαρχιακές που ακολούθησαν και σήμερα προσεγγίζει το 30%.Με αυτά τα δεδομένα οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι η ψήφος στην Λεπέν δεν μπορεί πλέον σήμερα να θεωρηθεί ως ψήφος διαμαρτυρίας, αλλά ως ψήφος αποδοχής.

Σύμφωνα με τον δημογράφο Ερβέ Λε Μπρα πρόκειται για μια ψήφο που μοιάζει με «κλήρωση λαχείου»: οι Γάλλοι δείχνουν διατεθειμένοι να δοκιμάσουν, γιατί όχι, αυτό που δεν έχουν ακόμα δοκιμάσει. Ακούν τα μηνύματα, πειστικά ή μη, επιχειρούν όμως, «έστω και εάν δεν πολυξέρουν το που θα τους βγάλει».Σε ό,τι αφορά στο προφίλ των εκλογέων το σημαντικό που έδειξαν οι χθεσινές εκλογές είναι ότι το Εθνικό Μέτωπο (ΕΜ) αναδεικνύεται πρώτο κόμμα για τους νέους που ψήφισαν.Ο Ετιέν Μερσιέ της εταιρείας Ipsos, διευκρινίζει ότι πρόκειται για τους νέους ηλικίας 18-24 ετών που λόγω της μεγάλης αποχής (των νέων) αποτελούν το 1/3 του συνόλου. Παρ'όλα αυτά οι αναλυτές αναγνωρίζουν ότι μέσω των νέων η Μαρίν Λεπέν «προετοιμάζει το μέλλον».

Παραδόξως, οι πιο ηλικιωμένοι (άνω των 65 ετών) είναι αυτοί που αντιστέκονται πιο πολύ στην ψήφο Λεπέν. Προτίμησαν για ακόμα μια φορά τους Ρεπουμπλικανούς του Σαρκοζί (38%), ακολουθούν οι σοσιαλιστές (24%) , το δε ΕΜ έρχεται τρίτο με 22%. Το ΕΜ είναι επίσης πρώτο κόμμα στην εργατική τάξη με 46%, ενώ έχει επίσης ανεβάσει τα ποσοστά του στους ελεύθερους επαγγελματίες, τους βιοτέχνες, τους επικεφαλής μικρομεσαίων επιχειρήσεων και παραμένει σταθερό στον αγροτικό κόσμο.Τα τελευταία μάλιστα στοιχεία δείχνουν ότι έχει αρχίσει να διεισδύει και στον κόσμο των δημοσίων υπαλλήλων, όπου ένας ΔΥ στους τρεις, αναγνωρίζει ότι μπορεί να ψηφίσει ΕΜ, σύμφωνα πάντα με την έρευνα της Ipsos.

Τα παραπάνω δεδομένα δείχνουν ότι, οι παραδοσιακές προτιμήσεις του δίπολου αριστερά-δεξιά μεταλάσσονται ραγδαία, αφού την επιλεγόμενη δεξιά ή και ακροδεξιά της Λεπέν όπως την ανεβοκατεβάζουν το εδώ μιντιακό κατεστήμεν, ψηφίζουν σε μεγαλύτερα ποσοστά οι νέοι και οι εργάτες, ενώ την παραδοσιακά επιλεγόμενη δεξιά προτιμά η πλειοψηφία των συνήθως συντηρητικών ατόμων άνω των 65 ετών.Σημειώνεται ότι, η Μαρί Λεπέν έχει απομακρυνθεί σε μεγάλο βαθμό από τις κλασσικές ακροδεξιές θέσεις του Πατέρα της και ιδρυτή του Εθνικού Μετώπου, ο οποίος έχει πλέον διαγραφεί από το κόμμα.

Η Λεπέν σε αυτή την ευφή και φιλολαική στροφή του πολιτικού της στίγματος, υποστηρίζει την αναδιανομή του εισοδήματος υπέρ των λιγότερο προνομιούχων, στηρίζει τους εργάτες, τους αγρότες, τους μικρομεσαίους επαγγελματίες και επιχειρηματίες, έχει προσεγγίσει τη Ρωσία,βρίσκεται σε σύγκρουση με τα "κοράκια" των διεθνών αγορών,καταγγέλει την επέμβαση στη Συρία, αντιτίθεται σφόδρα στη γερμανοποίηση της Ευρώπης,θεωρεί καταστροφικό το ευρώ, επιθυμώντας την κατάργησή του και προκρίνει την προστασία της Ευρώπης από την ανεξέλεγκτη μαζική εισροή μεταναστών και ειδικά μουσουλμάνων. Είναι τελικά η Λεπέν αυτή που πρέπει να αποκαλείται δεξιά, ή μήπως αυτή η προσωνυμία ταιριάζει καλύτερα στους πολιτικούς της αντιπάλους.Κάτι ανάλογο από το έργο που παρακολουθούμε στη εδώ Μπανανία που αποκαλέιται Ελλάς.