Η Ρώμη τάσσεται υπέρ μιας Ευρώπης δύο ταχυτήτων

Τρί, 12/01/2016 - 12:15

«Η κυβέρνηση της Ιταλίας επιθυμεί να τροποποιηθούν οι συνθήκες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να δημιουργηθεί μια ένωση δύο ταχυτήτων, με έναν πρώτο κύκλο χωρών που κινούνται προς στενότερη ολοκλήρωση», δήλωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για τις ευρωπαϊκές υποθέσεις Σάντρο Γκότζι.

Για τον Γκότζι, «θα υπάρχει ένας μεγαλύτερος κύκλος ο οποίος θα συμπεριλαμβάνει όλες τις χώρες» της ΕΕ και «θα βασίζεται στην ενιαία αγορά» και στις θεμελιώδεις ελευθερίες, περιλαμβανομένης της ελεύθερης κυκλοφορίας των προσώπων που προβλέπει η συμφωνία Σένγκεν, όπως εξήγησε σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Repubblica.

«Ένας δεύτερος κύκλος, πιο περιορισμένος, η καρδιά της Ένωσης, θα αποτελείται από μια ανανεωμένη και βαθύτερη ευρωζώνη», συνέχισε ο Σάντρο Γκότζι, επιμένοντας στην ανάγκη να υπάρχει «ένας υπουργός Οικονομικών της ΕΕ», ο οποίος θα αναδεικνύεται μέσω ψηφοφορίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, καθώς και μια «αληθινή οικονομική ένωση με τη δική της κοινωνική πολιτική».

 «Εάν η Ευρώπη παραμείνει αιχμάλωτη του status quo, με την ευρωζώνη να αντιμετωπίζει δυσκολίες και τον χώρο Σένγκεν σε άθλια κατάσταση, κινδυνεύει να αποσυντεθεί και να δει τους λαϊκιστές να θριαμβεύουν», εκτίμησε ο Γκότζι, ο οποίος διαβεβαίωσε πως το Βέλγιο, η Μάλτα, η Ολλανδία, το Λουξεμβούργο, η Πορτογαλία και η Ελλάδα εκδηλώνουν ενδιαφέρον σε ό,τι αφορά αυτή την προοπτική.

«Η Γαλλία συμφωνεί με την ανάλυσή μας, αλλά τώρα είναι καιρός να προχωρήσουμε σε κοινή δράση. Με τη Γερμανία από την άλλη, πρέπει να καταλήξουμε σε μια συμφωνία για το χρονοδιάγραμμα καθώς το Βερολίνο τείνει να αναβάλλει τη λήψη αποφάσεων, ενώ εμείς θέλουμε να είμαστε στις αρχές του 2017 ήδη έτοιμοι» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων, είπε ακόμη ο Γκότζι.

Πηγή: http://www.press-gr.com/2016/01/blog-post_968.html